Stockholms muséer

Är man i Stockholm så ska man självklart besöka ett museum. Här hjälper vi dig att hitta det museum som kommer att göra Stockholm till din nya favoritstad när det handlar om kultur. Ingen inbördes rangordning.

Medelhavsmuseet

Här får älskaren av antikens Aten och Rom allt de kan drömma om. Keramik och guldskatter i mängder och barnen kommer säkert att uppskatta mumieutställningen.

Stockholms spelmuseum

Spel är kanske inte det man i första hand förknippar med en tillknäppt museimiljö, men här kan du hitta allt bland moderna spel: arkadspel som klassiska Pacman, datorspel för Vic 64 och tv-spel som de ser ut numera. Vissa av spelen får man dessutom testa att spela själv!<

Moderna museet

Här finns allt för den som är intresserad av den moderna konstens utveckling. Målningar, skulpturer, videoinstallationer, kollage – och så den där geten som hänger i ett bildäck. Detta är verkligen det mest rekommdendabla konstmuseet Stockholm har att erbjuda – och restaurangen är också en klassiker.

Tekniska museet

En riktig klassiker, med mycket interaktiva möjligheter. Översatt till vardagsspråk innebär det att det finns många saker som man kan pilla på och testa, något som barnen brukar uppskatta. Men även teknikintresserade vuxna har mycket att ha roligt på Tekniska museet.

Etnografiska museet

Guld för den historiskt intresserade. Här finns fantastiska samlingar med föremål från hela världen och många nya fräscha utställningar. Urinnevånare från alla världens hörn uppmärksammas och det finns också en uppmärksammad utställning om könsroller genom åren.

Fotografiska

Här kureras ett ständigt flöde av nya utställningar av världens främsta fotografer. Många bjuder på politiska ideal och fokuserar ofta på svåra moraliska frågor. i ett flertal olika fotostilar. Restaurangen har en suverän vegetarisk buffé som vi verkligen kan rekommendera.

Polismuseet

Här kan du lära dig allt om polisen – både förr i tiden och i dag. Gamla polisuniformer och tuffa polisbilar kan säkert roa barnen och här kan man även se historiska föremål som Leif GW Persson skulle kunna föreläsa om i timtal. En spännande upplevelse.

ABBA-museet

På ABBA the museum, Sveriges första kontantfria museum, får man en riktig multimediaupplevelse. Här skildras hela Agnetha.Frida, Björn och Bennys framgångssaga i ett fantasifullt upplägg, Scenkläder, guldskivor, en interiör från Polarstudion finns förstås – och vill du så kan du få chansen att få uppträda med din favoritlåt med ABBA.

Armémuseum

Här kan man lära sig det mesta om svensk militärhistoria ändå från Gustav Vasas dagar fram till nutid. Den som gillar vapen och uniformer får sitt, men det handlar inte om någon romantisering av krig, här skildras även hur olika krig har påverkat mänskligheten och den tekniska utvecklingen genom historien.

Naturhistoriska riksmuseet

Stockholms största museum, en mäktig upplevelse. Djur, natur, människan – här finns det mesta i såväl uppstoppad som digital form. Dinosaurieskeletten och den gigantiska blåvalen är stora upplevelser för barnen, men här finns mer även för den erfarne besökaren. Huvudstadens bästa museum enligt vår mening. Cosmonova är en annan höjdare som man inte får missa på Naturhistoriska.

Har vi missat något? Du är välkommen att kommentera våra bästa museer här nedan!

Vårt Stockholm är ditt Stockholm! Välkommen till dittstockholm.se – guiden där såväl turisten, den tillfällige besökaren och den inbitne Stockholmaren kan få sitt! Här kan du läsa om kultur, nöjen, mat, sport,hotell och allt det vår vackra huvudstad har att bjuda på. Stockholm är i vårt hjärta – och vi hoppas att det snart är i ditt också!