Behöver dina golv slipas?

Golv slits och de behöver därför underhållas genom en golvslipning. Lite beroende på material och slitage så behöver golv slipas enligt olika intervaller; vissa golv är mer beständiga medan andra - som en följd av sin porositet - måste slipas lite mer frekvent. Behöver dina golv slipas eller kan man vidta andra åtgärder? Vi går igenom lite kring hur man ska tänka gällande en golvslipning Stockholm.

Ett golv spelar en gigantisk roll i vilket intryck man ger hela sin bostad. Tyvärr är detta ett faktum som ofta glöms bort. Man målar väggarna, man köper nya möbler och man fixar till i övrigt - men är golven slitna och nötta så spelar detta ingen roll; man får ändå samma trista intryck. Ett golv täcker hela bostadens yta. Det är klart att det har betydelse för hur bostaden upplevs och hur den ser ut. Lyckligtvis behöver det inte handla om några enorma summor för att fixa ett slitet golv.

Idag är en golvslipning dessutom något som inte kräver en uppoffring av den karaktär den för krävde. Dagens moderna maskiner är effektivare, de låter mindre och de samlar upp allt damm som annars yrde runt i hela bostaden. Ser man till kostnaden så kan man idag använda rot-avdraget för att slipa sina golv och där man kan dra av 30% av arbetskostnaden för den firma man anlitar. Det gör skillnad.

Slipa golvet

Hur ska jag gå tillväga?

Vi tänkte rada upp några viktiga punkter gällande golvslipning och vi hoppas att vi genom detta kan räta ut en del frågetecken.

  • Göra själv eller anlita en firma? Det går att slipa golv på egen hand. Men, man bör även se till riskerna med detta. Gör man fel så kan detta förkorta livslängden avsevärt. En slipmaskin är lättare att hantera idag - men det innebär ändå inte att vem som helst klarar det. Den väger runt 80 kilo och det kräver således en del fysik för att orka hantera den. Dessutom så handlar det om vana, handlag och rätt teknik. Vår erfarenhet säger att professionell hjälp är att föredra.
  • Vilket företag ska jag anlita? Det som försvårar valet handlar om konkurrens. I en mindre stad är det enklare att hitta rätt golvslipare. I Stockholm kan det innebära stora problem då det där finns extremt många företag som erbjuder tjänsten. Vårt råd är att man tar sig tid att undersöka. Kolla upp F-skatt, be om referenser, se över branschtillhörighet och certifikat och var noggrann med att skaffa relevant information om företagen du begärt offerter från. Välj inte efter prislappen. Det lägsta priset indikerar sällan den högsta kvaliteten.
  • Vilken ytbehandling ska jag välja? Ytbehandlingen är det sista som sker i samband med en golvslipning. Denna bör väljas utifrån det förväntade slitaget. Hallen, köket och barnrummet bör ha hårdare ytbehandling än vad exempelvis vardagsrummet får. Där kan man välja mer estetiskt och mindre funktionellt. I exempelvis hallen där vatten, smuts och skräp ofta hamnar så är lack en bra lösning om man har ett trägolv.
  • I övrigt då? En golvslipning är ofta ett överlägset val jämfört med ett nytt golv. Det är bättre för miljön, det handlar om att förädla - i många fall - ett högkvalitativt golv som inte läggs idag och det handlar om bättre priser. Man bör dock inte ta för lätt på projektet. Det handlar fortfarande om ett svårt uppdrag där erfarenhet - och rätt maskiner - krävs. Vi ska även tillägga att du kan glömma allt vad mattor heter för en tid framöver. I minst ett halvår bör ditt nyslipade golv få vila från mattor. Detta då dessa kan ge fula spår på ytan innan ytbehandling penetrerat träet ordentligt. Rådfråga gärna med den firma du anlitat i denna fråga.

 

15 Nov 2019

Vårt Stockholm är ditt Stockholm! Välkommen till dittstockholm.se – guiden där såväl turisten, den tillfällige besökaren och den inbitne Stockholmaren kan få sitt! Här kan du läsa om kultur, nöjen, mat, sport,hotell och allt det vår vackra huvudstad har att bjuda på. Stockholm är i vårt hjärta – och vi hoppas att det snart är i ditt också!