Dags att sätta på dubbdäck?

Kommer du ihåg när det är dags att byta till, eller ta av, bilens dubbdäck? Inte? Nej, det är inte alltid så lätt att minnas. Läs denna text så får du en påminnelse om vilka regler som gäller.

Först och främst måste man skilja på vad dubbdäck och vinterdäck är. Vinterdäck är nämligen paraplybegreppet för alla däck som är avsedda för vinterväglag. Vad som räknas som vinterväglag är snö, snömodd, is och frost. Vinterdäck finns både som dubbade och odubbade. Mellan 1:a december och 31:a mars så måste bilen ha vinterdäck om det råder vinterväglag på våra vägar. Då kan man alltså välja på dubbade eller odubbade vinterdäck.

Fast de flesta av oss vill gärna vara ute i god tid och därmed byta tidigare än denna period. Därför får man om man vill, byta till dubbdäck redan den 1:a oktober. Man kan även vänta till och med 15:e april med att ta av dem igen. Skulle det befaras att bli vinterväglag även utanför denna period är det självklart okej att även då ha dubbdäck på.

Varför inte dubbdäck jämt?

Det skulle såklart vara smidigt om man kunde slippa att byta däck varje säsong. Tänk om man kunde ha dubbdäck på för jämnan, då skulle man alltid vara beredd för vinterväglag. Men tyvärr är detta en väldigt dålig idé. Dubbarna river nämligen upp partiklar från asfalten som är dåligt för hälsan och kan leda till lungsjukdomar. Därför behöver man limitera tiden dubbdäck får användas – en viktig balansgång mellan trafiksäkerhet och hälsoansvar.

11 Nov 2021

Vårt Stockholm är ditt Stockholm! Välkommen till dittstockholm.se – guiden där såväl turisten, den tillfällige besökaren och den inbitne Stockholmaren kan få sitt! Här kan du läsa om kultur, nöjen, mat, sport,hotell och allt det vår vackra huvudstad har att bjuda på. Stockholm är i vårt hjärta – och vi hoppas att det snart är i ditt också!