Gravstenar i Stockholm - besök Skogskyrkogården

Att minnas de döda är något som fyller en viktig funktion i våra liv. De närstående som inte längre finns med oss i jordelivet har till mångt och mycket format oss - speciellt om vi talar om föräldrar och mor- och farföräldrar. Genom att ha speciella platser - kyrkogårdar - och speciella monument - gravstenar - så kan vi på ett tydligare sätt ta oss tid att minnas de personer som vi älskat. I Stockholm finns många begravningsplatser och kyrkogårdar - men en är unik och världsberömd: Skogskyrkogården.

Skogskyrkogården invigdes 1920 och är placerad i Gamla Enskede. Platsen är unik och finns med på Unescos lista över världsarv. Hela anläggningen räknas idag som ett av de stora monumenten över modern design och bakom Skogskyrkogården ligger de båda arkitekterna Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund. Den senare räknas som ett av de absolut största namnen inom modern svensk arkitektur och som den som gjorde funktionalismen stor i både Sverige och övriga Europa. Detta lyser igenom på Skogskyrkogården där de öppna landskapen blandas med skog och där de fem kapeller som finns samtliga vävs in i naturen.

Med över 100.000 gravplatser så är Skogskyrkogården den största kyrkogården i Sverige och många är de som besöker anläggningen inte bara för att sörja - utan även för att känna ett inre lugn och en vördnad inför döden. Vill man se gravstenar i Stockholm och samtidigt också se en storslagen natur kombinerad med arkitektur så är Skogskyrkogården en plats som inte får missas.

Gravstenar i Stockholm - så hittar du rätt

Vi alla kommer någon gång att ställas inför det faktum att en nära vän, en släkting eller en närstående avlider. Det är en del av livet. Vi kommer då även att få göra vissa val och gravstenar är ett sådant. Hur ska man välja gravstenar i Stockholm då man samtidigt är fylld av sorg och mer praktiska göromål som att ordna med begravning, avsluta en massa abonnemang, säga upp avtal och genomföra ett arvsskifte.

Att vända sig till rätt företag är något som gör skillnad. Gravstenar ska alltid väljas med omsorg och med en tanke på den avlidne. Vad gillade denne? Finns det någon symbol som definierar den avlidnes livsgärning? Kan en strof ur en bok vara passande? Vilket typsnitt ska användas - hur stora bokstäver ska graveras in och vilken form, storlek och material ska gravstenen ha?

Rätt företag och rätt tillverkare av gravstenar i Stockholm kan hjälpa er att göra ett val som verkligen säger någonting om den avlidne och som hjälper er att minnas personen på rätt sätt. Det är viktigt att man även ser till ett framtida underhåll. Det är ni som anhöriga som ska sköta om gravstenen och se till att den dels håller sig vacker och dels också säker. Gällande det senare så testas alla gravstenar i Stockholm för att de inte ska välta, men man har ändå som anhörig en del i att varsko Kyrkogården om gravstenen ser ut att vara instabil. Väljer ni en lite lättare gravsten i Stockholm med en polerad yta så blir det egna underhållet lite enklare än om ni väljer en massiv, mer grovhuggen sten.

Det viktigaste handlar emellertid om det självklara: en gravsten blir ett minnesmonument för en person som betytt mycket för andra. Genom gravstenar kan vi vårda våra minnen av de avlidna och genom vackra kyrkogårdar - som Skogskyrkogården i Stockholm - så får vi platser för att dela vår sorg med andra och för att hämta ny kraft från varandra.

Läs mer om gravstenar här: https://www.gravstenar-stockholm.se/

30 Sep 2021

Vårt Stockholm är ditt Stockholm! Välkommen till dittstockholm.se – guiden där såväl turisten, den tillfällige besökaren och den inbitne Stockholmaren kan få sitt! Här kan du läsa om kultur, nöjen, mat, sport,hotell och allt det vår vackra huvudstad har att bjuda på. Stockholm är i vårt hjärta – och vi hoppas att det snart är i ditt också!