Stockholm på 48 timmar

Här bjuder vi på en smidig guide för dig som är på ett kort besök i Stockholm. Här är några fina tips inför ett helgbesök i Stockholm.

Börja på fotografiska museet

Beläget i ett gammal tullhus med fantastisk utsikt över vattnet, anses Fotografiska allmänt vara ett av Stockholms bästa museer. Här bjuds på samtida fotografering, från både etablerade och uppåtgående internationella konstnärer i utställningar. Fotografiska har dessutom en prisbelönt restaurang.

Södermalms höjder ovanför Slussen ligger Södra Teatern, en av Stockholms äldsta teatrar. Här finns flera barer, olika barer med levande musik och en restaurang, Mosebacke, som blir en nattklubb på helgnätterna På sommarkvällen är  Mosebacketerrassen en populär plats för mat och dryck med strålande utsikt över Riddarfjärden.

Slottet en verklig höjdpunkt

I Gamla Stan hittar du Kungliga slottet och många sevärda museer. Västerlånggatan är full av turister och krims-krams, men utanför huvudstråket hittar du lugn, charm och intressanta pärlor som Stockholms minsta staty, den lilla järnbågen

Om vädret är bra finns det inget bättre sätt att känna på Stockholm än att promenera. Följ vattnet norrut till Nybroviken och promenera längs Strandvägen, en 1900-talsesplanad kantad med eleganta ombyggda herrgårdar. Sedan är det nära till lummiga Djurgården, med Gröna Lund och Skansen som höjdpunkter

I augusti 1628 sjönk det kungliga flaggskeppet Vasa i Stockholms hamn på sin jungfrufärd. Uppdragen mer än 330 år senare och otroligt välbevarat, är Vasamuseet ett måste för alla förstagångsbesökare i Stockholm. Missa inte den utmärkta filmen om den historiska katastrofen och fartygets dramatiska återhämtning.

Bästa maten på Oaxen

Djurgården ligger också en pärla i Stockholms restaurangvärld, Oaxen slip, en avslappnad bistro som ligger i ett ombyggt båthus intill sin exklusiva syster, Michelin-krogen Oaxen Krog. Den perfekta platsen att njuta vid vattnet medan du äter av en meny med enastående nordisk matlagning med säsongsbetonade lokala ingredienser.

Om du älskar öl är Akkurat det perfekta stället att besöka efter en hektisk dag med sightseeing och shopping. Den här anspråkslösa puben nära Slussen har Stockholms bästa ölmeny med mer än två dussin hantverksöl på kran och ett stort urval av flaskvarianter. Det finns också en omfattande meny med whisky, särskilt från Skottland.

Stadshuset symboliserar Stockholm

Börja din sista dag i Stockholm med ett besök i Stadshuset, en symbol för staden. Dess fantastiska interiörer inkluderar Blå Hallen, platsen för den årliga Nobelprisbanketten, liksom den förbluffande Gyllene hallen, täckt av mosaik som visar den svenska historien i sin glans.

En väsentlig del av den svenska kulturen är  fika det vill säga en kaffepaus, vanligtvis på  ett konditori. Stockholm är fyllt med caféer där du kan ha en bra fika, men få är lika mycket en del av lokal tradition som Vete-Katten, som har serverat läckra bakverk och lätta luncher sedan 1928.

Inget besök i Stockholm är komplett utan att se staden från vattnet, och det bästa sättet att göra det är på en båtutflykt som drivs av Strömma. Utforska stadens vattenvägar eller våga längre bort på en skärgårdskryssning.

4 Mar 2019

Vårt Stockholm är ditt Stockholm! Välkommen till dittstockholm.se – guiden där såväl turisten, den tillfällige besökaren och den inbitne Stockholmaren kan få sitt! Här kan du läsa om kultur, nöjen, mat, sport,hotell och allt det vår vackra huvudstad har att bjuda på. Stockholm är i vårt hjärta – och vi hoppas att det snart är i ditt också!