Ska du anlita en snickare i Stockholm?

Det finns många anledningar till varför man ska anlita en snickare. Det primära handlar om att man betalar för en tjänst som man inte klarar av eller som man inte har tid att göra. I Stockholm så kan man se att privatpersoner anlitar snickare till allt från större renoveringar - köket, primärt - och för enklare tjänster som att platsbygga bokhyllor eller andra möbler i syfte att optimera bostaden utifrån den givna storleken. Därför är också en snickare ständigt sysselsatt i Stockholm.

Vi skulle dock vilja komma med en varning gällande snickare i allmänhet och Stockholm i synnerhet. Det finns nämligen tydliga skillnader i kvalitet mellan olika snickare och tyvärr så håller vissa av de som erbjuder sina tjänster ingen kvalitet överhuvudtaget - där kan man lika gärna göra jobbet på egen hand och få ett likvärdig resultat. Vi backar bandet några år och ser till varför detta skett.

För några år sedan så infördes rot-avdraget; en skatterabatt som gjorde det möjligt att anlita exempelvis en snickare och där man kunde göra detta med en rabatt från staten på 30% av den totala arbetskostnaden. Detta är personligt och har ett årligt tak på 50.000 kronor. Rot-avdraget fick - och får fortfarande - folk att öppna sina plånböcker, anlita snickare och förverkliga sina drömmar både vad gäller inredning och funktionalitet i sina hem. Priset är lägre och man kan numera få rena kvalitetstjänster utan att den egna budgeten sprängs.

Byggredskap, hammare, såg, skruvmejsel, tumstock mm som ligger på ett bord

Svarta jobb har ersatts av fuskjobb

En tanke med Rot-avdraget var att man från statens sida skulle kunna få in mer pengar. Hur ska man kunna få in pengar om man betalar 30% av arbetskostnaden för en snickare i Stockholm - det går ju inte ihop? Jo, om man ser till hur det såg ut innan rot-avdraget. Då skedde dessa jobb utan att deklareras och där betalningen var svart. Rot-avdraget har tagit bort de svarta jobben - men istället har en annan typ av jobb börjat levereras: fuskjobb.

Kolla alltid upp din snickare innan

Fuskjobb och konflikter kring dessa har ökat lavinartat. Det är bara att se att exempelvis TV4 skapade en hel programserie - Fuskbyggarna - som rörde området. Man bör således vara på sin vakt i samband med att man vill renovera, bygga om eller på något annat sätt vara i behov av en snickare i Stockholm (där den största problematiken finns). Vårt råd är att du följer dessa punkter innan du skriver ett avtal:

  • Referenser. Kolla alltid upp vilka tidigare projekt och kunder som snickaren varit inblandad i. Ju fler du orkar kontakta, desto bättre är det.
  • Kronofogden. Kontakta Kronofogden och kolla om det finns några anmärkningar eller andra krav på den snickare du ska anlita.
  • Priset. Välj en snickare som vare sig är dyrast eller billigast. Det senare signalerar att man jagar kunder med hjälp av ett lågt pris och inte genom kvalitet. Att en snickare tar betydligt mer betalt än konkurrenterna är även det inget vidare tecken.
  • F-skatt. Är företaget registrerat för F-skatt? Det är en förutsättning för att du ska kunna använda Rot-avdraget.
  • Fast pris. Läs igenom avtalet och se vad du betalar för. Se till att klargöra att priset är det som gäller. Skulle det handla om eventuella extrakostnader så ska dessa gå genom dig. Detsamma gäller för tidsplanen. Den ska hållas! Tänk även på att betala då jobbet är gjort och besiktigat - aldrig innan!

Här kan du läsa mer om hur snickare arbetar: https://www.stockholmsnickare.nu/

13 Jan 2020

Vårt Stockholm är ditt Stockholm! Välkommen till dittstockholm.se – guiden där såväl turisten, den tillfällige besökaren och den inbitne Stockholmaren kan få sitt! Här kan du läsa om kultur, nöjen, mat, sport,hotell och allt det vår vackra huvudstad har att bjuda på. Stockholm är i vårt hjärta – och vi hoppas att det snart är i ditt också!